De Rijmelaar van Max Lemon

 

De Rijmelaar is een oud, klein mannetje dat graag mensen helpt. Hij komt weinig buiten, alleen om boodschappen te doen. Het liefst zou hij de hele dag lezen in de vele boeken die hij heeft. Daardoor is hij ook zo wijs. Mensen komen van heinde en verre om hem hun problemen voor te leggen. Hij praat er dan met ze over en hij maakt een mooi en toepasselijk gedichtje voor ze. Daar kunnen die mensen dan veel troost aan hebben. 

Het kost je niets om naar de Rijmelaar te gaan, ook zijn gedichtjes die hij speciaal maakt voor iedereen die bij hem komt, kosten niets. Hoe de Rijmelaar kan leven is niet helemaal duidelijk. Het schijnt dat hij vroeger een goedlopende boekenwinkel heeft gehad. Maar waar en wanneer, dat is niet duidelijk. En de Rijmelaar zelf? Die praat er niet over, die wil het liefst lezen en gedichtjes maken om mensen te helpen.

 

"In de verhalen van de Rijmelaar lees ik nog echte hoop en verwachting. Ik proef de blijdschap, het verdriet en de hoop van de mensen die bij de Rijmelaar komen in de korte beschrijvingen. De Rijmelaar lijkt me een wijze man met veel onbekende ervaringen en met ogen die naar binnen kunnen kijken. Hij lijkt te voelen wat zijn gasten voelen en kan ze daardoor helpen met zijn gedichtjes. Neem de tijd om ze te lezen en leg het boekje af en toe even weg om na te denken over wat u heeft gelezen. Praat er eens over met anderen en luister wat zij ervan vinden of help ze met een verhaaltje dat hen aanspreekt omdat het misschien wel voor hen aan de orde is. In elk geval hoeft het boekje niet in een dag uitgelezen te worden en als u dat toch doet, lees het een paar maanden nadien nog eens. Misschien leest u het dan wel anders. Wie weet."