Secondhand Rose - '50 jaar gefascineerd door mode' door de leden van de Schrijverstafel van sociëteit de Witte in Den Haag

 

In de vijftig jaar van haar bestaan heeft ‘Secondhand Rose’ al vele stormen doorstaan. Natuurlijk is er veel over deze unieke Haagse winkel geschreven, maar een echt boek ontbrak nog, vond eigenaresse Anca Struycken. Zeker nu het vijftig jaar bestaat. Toen zij daarover sprak met een van de leden van de Schrijverstafel van sociëteit de Witte, was al snel een mooi project geboren.

 

Anca Struycken

Tijdens een van de bijeenkomsten van de tafel in het prachtige pand aan het Plein in Den Haag, vertelde Anca wie en wat Secondhand Rose is. Hoe het is ontstaan, de moeilijkheden in het begin, de vooroordelen en de tegenwerking. Maar ook de successen, de duurzame gedachte achter het concept en de brede klantenkring. Last but not least, maakten we kennis met de gedreven entrepreneur Anca zelf, een ondernemer met een groot hart. Want wat maar weinig mensen weten is dat zij zeer ruimhartig een familiekindertehuis (Tinkerbell) in Roemenië ondersteunt. De link met dit Oost-Europese land komt voort uit de roots van haar moeder. De opbrengsten van dit boek gaan dan ook rechtstreeks naar dit familiekindertehuis.

 

De Schrijverstafel

Het project dat de Schrijverstafel en Secondhand Rose bij elkaar brengt bestaat eruit dat veel schrijvers op bezoek zijn gegaan bij Secondhand Rose om van Anca en haar personeel te horen wat er voor interessante mensen langs zijn gekomen. Leuke, verdrietige, mooie en grappige anekdotes, die zijn opgeschreven door leden van de Schrijverstafel Er zijn ook leden die hun persoonlijke ervaringen met deze winkel hebben beschreven en weer andere leden hebben Anca geïnterviewd. Het boek bestaat daardoor uit vier delen, het eerste deel over de boutique, vervolgens enkele interviews met Anca, waardoor we haar beter leren kennen. Dan volgen persoonlijke verhalen en herinneringen van tafelgenoten en tenslotte anekdotes die soms vanuit de dikke duim van de schrijver zijn aangevuld. ‘Fictie, gebaseerd op enige waarheid’, noemen we dat. Het is een boek van vele schrijvers in vele verschillende stijlen. De samenstellers hebben de persoonlijke stijlen van de schrijvers gerespecteerd. U leest wat zij schreven.

 

Maar wat is een boek over kleding, over mode van grote designers, zonder beeld? Daarom zijn de vier gedeelten van het boek omlijst door prachtige foto’s van de winkel, de kleding, de tassen en de hoeden. Maar ook met artikelen uit vervlogen media en illustraties uit de rijke historie.